Hrvatski šahovski savez osoba s invaliditetom

Ulica Jurja Biankinija 21, Zagreb

 

 

O nama

Hrvatski šahovski savez osoba s invaliditetom

Savez je osnovan u cilju promicanja, poticanja i unapređenja šahovskog sporta osoba s invaliditetom.
 

O savezu

Šah je jedan od rijetkih sportova u kojem se ravnopravno, uz ostale sportaše, mogu natjecati i osobe s najtežim oblicima invaliditeta. Međutim, iako je šah sport s dugom i snažnom tradicijom u Hrvatskoj, koju njeguju i brojni klubovi i sekcije šahista s invaliditetom, do sada se još nisu uspjeli organizirati u savez.

Uz općenito sve slabiji interes za šah u javnosti, što se odražava i na financijsku održivost ovog sporta, šahistima s invaliditetom je već dugi niz godina dodatna otegotna okolnost činjenica da šah nije paraolimpijski sport pa su, unatoč sjajnim rezultatima na svjetskim i europskim natjecanjima, zbog nedostatka potpore vlastitog saveza uglavnom ostajali bez zaslužene financijske i logističke podrške.

Nakon dugogodišnjih nastojanja da se oformi savez, to je konačno i realizirano uspješnim održavanjem osnivačke skupštine u Slavonskom Brodu. Inicijativa je krenula od tri kluba – ŠK ‟Stjepan Bosak“ – URIHO iz Zagreba, ŠKI ‟Kralj“ iz Slavonskog Broda i ŠK ‟HVIDR-a“ iz Osijeka – koji su ujedno i osnivači saveza.

‟Sretni smo što smo konačno uspjeli ostvariti naš dugogodišnji cilj i želju. Velika je i važna stvar bio ovaj prvi, veliki korak, a sada je na nama da sport koji volimo preuzmemo u svoje ruke. Trudit ćemo se, skupa s našim partnerima i prijateljima, poboljšati i sportske i sve druge uvjete za šahiste s invaliditetom u Hrvatskoj i klubove koji ih okupljaju, kako bismo zajedno mogli stvarati nove svjetske prvake“, kaže Damir Lović iz Slavonskog Broda, izabrani predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza osoba s invaliditetom.

Iz novoosnovanog Hrvatskog šahovskog saveza osoba s invaliditetom, jednog od tek nekoliko takvih udruženja u svijetu, poručuju da je ovo samo početak, te pozivaju sve klubove šahista sa svim vrstama invaliditeta da im se jave i pridruže u nastojanjima da ovaj drevni sport učine još boljim za osobe s invaliditetom.

Hrvatski šahovski savez osoba s invaliditetom

Ovdje možete pogledati važne dokumente

Statut saveza

Izvorni dokument

Savez u brojkama

Klubova
0
Članova
0
Medalja
0
Velemajstora
0

Vodstvo saveza

Ostanite s nama u kontaktu