Hrvatski šahovski savez osoba s invaliditetom

Ulica Jurja Biankinija 21, Zagreb

 

 

Klubovi HŠSOSI

Ovdje možete saznati sve o našim šahovskim klubovima

Naši šahovski klubovi

Šahovski klub “Stjepan Bosak” – URIHO je neprofitna sportska udruga osnovana 28. listopada 1998. s namjerom da se oboljelima od mišićne distrofije pruži kvalitetan način provođenja slobodnog vremena.  S obzirom da je mišićna distrofija specifično oboljenje gdje se osobe vrlo rano suoče s gubitkom motoričkih funkcija i većinom su vezani za invalidska kolica, šah se nameće kao jedan od rijetkih sportova kojim se mogu baviti i ispuniti svoje sportske ambicije. S vremenom je klub svojim aktivnostima potaknuo zanimanje pripadnika ostalih skupina osoba s invaliditetom i šahiste iz populacije zdravih osoba, te u ovom trenutku i njih okuplja.

Klub je dobio ime po jednom od osnivača Saveza distrofičara Hrvatske i mnogobrojnih udruga invalida diljem Hrvatske, također oboljelom od mišićne distrofije Stjepanu Bosaku (26.07.1944.-20.12.1991.), osobi koja je svojim cijelim životom promovirala i borila se za prava osoba s invaliditetom, i njihovo ravnopravno priznavanje u društvu.              

Od siječnja 2013. godine Klub na izbornoj Skupštini mijenja ime u šahovski klub „Stjepan Bosak“ – URIHO.

Klub je članica Hrvatskog šahovskog saveza osoba s invaliditetom, Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, Hrvatskog šahovskog saveza i Zagrebačkog šahovskog saveza, a njegovi članovi sudjeluju na gradskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Danas broji četrdesetak članova, između ostalih Domagoja Glažara i Krstu Kovačevića, vrhunske sportaše I. kategorije prema kriterijima Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Kao postignuća kluba, treba spomenuti održavanje memorijalnog turnira „Stjepan Bosak“, kao i memorijala „Marko Damjanović“ koji se održava u sjećanje na prerano preminulog člana i predsjednika kluba, Marka Damjanovića. Klub se natječe u V. ligi Centar i u II. ligi Centar Hrvatskoj šahovskog saveza, u kojima sudjeluju kao jedina ekipa koja okuplja osobe s tjelesnim invaliditetom.

Pratite nas