Hrvatski šahovski savez osoba s invaliditetom

Ulica Jurja Biankinija 21, Zagreb

 

 

Konačno osnovan Hrvatski šahovski savez osoba s invaliditetom

Iz saveza, jednog od tek nekoliko takvih udruženja u svijetu, pozivaju sve klubove šahista sa svim vrstama invaliditeta da im se pridruže u nastojanjima da šah učine još boljim za OSI populaciju

U nedjelju je u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Loco-Moto u Slavonskom Brodu održana Osnivačka skupština Hrvatskog šahovskog saveza osoba s invaliditetom.

Šah je jedan od rijetkih sportova u kojem se ravnopravno, uz ostale sportaše, mogu natjecati i osobe s najtežim oblicima invaliditeta. Međutim, iako je šah sport s dugom i snažnom tradicijom u Hrvatskoj, koju njeguju i brojni klubovi i sekcije šahista s invaliditetom, do sada se još nisu uspjeli organizirati u savez.

Uz općenito sve slabiji interes za šah u javnosti, što se odražava i na financijsku održivost ovog sporta, šahistima s invaliditetom je već dugi niz godina dodatna otegotna okolnost činjenica da šah nije paraolimpijski sport pa su, unatoč sjajnim rezultatima na svjetskim i europskim natjecanjima, zbog nedostatka potpore vlastitog saveza uglavnom ostajali bez zaslužene financijske i logističke podrške.

Nakon dugogodišnjih nastojanja da se oformi savez, to je konačno i realizirano uspješnim održavanjem osnivačke skupštine u Slavonskom Brodu. Inicijativa je krenula od tri kluba – ŠK ‟Stjepan Bosak“ – URIHO iz Zagreba, ŠKI ‟Kralj“ iz Slavonskog Broda i ŠK ‟HVIDR-a“ iz Osijeka – koji su ujedno i osnivači saveza.

‟Sretni smo što smo konačno uspjeli ostvariti naš dugogodišnji cilj i želju. Velika je i važna stvar bio ovaj prvi, veliki korak, a sada je na nama da sport koji volimo preuzmemo u svoje ruke. Trudit ćemo se, skupa s našim partnerima i prijateljima, poboljšati i sportske i sve druge uvjete za šahiste s invaliditetom u Hrvatskoj i klubove koji ih okupljaju, kako bismo zajedno mogli stvarati nove svjetske prvake“, kaže Damir Lović iz Slavonskog Broda, izabrani predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza osoba s invaliditetom.

Podsjetimo, na 17. IPCA Svjetskom pojedinačnom prvenstvu u šahu za osobe s invaliditetom, održanom od 27. svibnja do 6. lipnja 2017. godine u slovačkom Ružomberoku, Domagoj Glažar, član ŠK ‟Stjepan Bosak“ – URIHO, okitio se naslovom svjetskog prvaka u konkurenciji osoba u invalidskim kolicima. Iako ovo nije jedini uspjeh hrvatskog šaha osoba s invaliditetom, Glažarov je podvig svakako bio vjetar u leđa osnivanju saveza.

Iz novoosnovanog Hrvatskog šahovskog saveza osoba s invaliditetom, jednog od tek nekoliko takvih udruženja u svijetu, poručuju da je ovo samo početak, te pozivaju sve klubove šahista sa svim vrstama invaliditeta da im se jave i pridruže u nastojanjima da ovaj drevni sport učine još boljim za osobe s invaliditetom.

Damir Fatušić

Podijeli na društvenim mrežama